
Comunicat de presă cu începerea proiectului “Excursie locală pentru copiii de la Centrul Educațional din Viscri, județul Brașov”
Fundația Alba Eglesia va implementa în perioada 1 iulie – 15 septembrie 2024 proiectul “Excursie locală pentru copiii de la Centrul Educațional din Viscri, județul Brașov”. Proiectul este finanțat de Pepco România în cadrul programului Pepcolandia implementat la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA.
Proiectul este unul de educație informală prin care copiii de la Centrul Educațional din Viscri și din satul Viscri, proveniți din familii vulnerabile, vor merge într-o excursie de 1 zi la Salina Praid din județul Harghita și Lacul Negru din județul Mureș; în plus, vor participa la 3 zile de ateliere de pictură și creație în care vor ilustra lucrurile văzute în excursie.
Obiectivele proiectului
Obiectivul general al proiectului este organizarea unei excursii locale pentru 14 copii din satul Viscri, județul Brașov, care să îi ajute pe aceștia să învețe într-o manieră non-formală și să își dezvolte abilități de interacțiune și adaptare.
Obiectivele specifice sunt: achiziția de cunoștințe de către copii despre zăcămintele de sare din Praid și din localitățile învecinate și despre istoria salinei; implicarea copiilor în construirea unui jurnal de călătorie cu fotografii și filmări de la destinațiile vizitate; implicarea copiilor în 3 zile de ateliere de pictură și creație în care să ilustreze lucrurile văzute la Salina Praid și în excursie; implicarea copiilor în organizarea unei expoziții în satul Viscri, județul Brașov, despre lucrurile învățate în excursie cu colaje, fotografii și filmări.
Beneficiarii proiectului
Grupul țintă de beneficiari este reprezentat de copiii provenind din familii vulnerabile din satul Viscri care vin la centrul educațional. În cadrul centrului, primim copii cu dificultăți de învățare și integrare, aflați în punctul de a abandona școala. Majoritatea copiilor este de etnie roma. Acești copii nu au nici experiențe de vizitare și învățare în afara satului și a zonei.
Prin această intervenție, vom sprijini copiii să învețe lucruri interesante despre Salina Praid și întreaga regiune, să deprindă abilități de interacțiune cu adulții, să documenteze ceea ce se întâmplă în jurul lor și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare.
Majoritatea copiilor nu a avut parte de experiențe de vizitare și învățare în afara satului și a zonei care i-ar putea ajuta să își dezvolte abilități de interacțiune cu adulții, de adaptare la noi situații și de înțelegere a lumii.
În cadrul acestei excursii locale, cei 14 beneficiari – copii: vor cunoaște mai multe despre istoria acestor locuri, care poartă denumirea colectivă de “Ținutul Sării”; vor construi un jurnal cu fotografii și filmări despre aceste locuri; vor ilustra lucrurile văzute în excursie la atelierele de pictură și creație; își vor îmbunătăți abilitățile de interacțiune cu adulții, sociale, de documentare a ceea ce văd în jurul lor și de adaptare la noi contexte.
Activitățile principale ale proiectului
Principalele activități ale proiectului vor fi:
- Selecția celor 14 beneficiari – copii – iulie 2024
- Pregătirea logistică a excursiei – iulie 2024
- Desfășurarea excursiei locale și a atelierelor de pictură și creație – 25 – 31 iulie 2024
- Organizarea și derularea expoziției locale – august – septembrie 2024
După finalizarea excursiei și a atelierelor, echipa noastră, împreună cu copiii, instructorul local, ceilalți copii de la centru dar și angajați/ voluntari Pepco, va pregăti o expoziție publică în care se vor expune cele mai importante aspecte învățate în excursie.
Expoziția va fi organizată pe baza jurnalului realizat de copii și va cuprinde: fotografii, filmări si colaje cu informații culese în excursie. Organizarea expoziției va fi componenta de “sharing is caring” a proiectului – copiii beneficiari vor contribui la organizarea expoziției și vor oferi vizitatorilor o șansă de a cunoaște aceste locuri într-o manieră inedită și creativă.
Impactul preconizat al proiectului
Impactul acestui proiect constă în: deprinderea de abilități de relaționare cu adulții și documentare a realității înconjurătoare de către copii; creșterea nivelului de cunoștințe al copiilor despre zonele vizitate; popularizarea evenimentelor de tip “expoziția copiilor” în satul Viscri, sit UNESCO; implicarea angajaților/ voluntarilor Pepco în activitățile de voluntariat cu copiii de la centrul educațional, etc.
Contact
Ne puteți contacta la adresa contact@albaeglesia.org pentru a afla mai multe informații despre proiect și pe adresa coordonatorului de proiect, Laura Baciu, laura@albaeglesia.org.
Fundația Alba Eglesia are ca scop dezvoltarea sustenabilă a satelor din Transilvania prin educație. Organizația noastră este activă în satul Viscri și în comunitățile învecinate din comuna Bunești și derulează proiecte educaționale, de promovare a patrimoniului cultural și natural și de dezvoltare comunitară.
Proiect finanțat de Pepco România, în cadrul programului Pepcolandia, implementat la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA